Lilie

Lelie bollen

De lelie is een geslacht van kruidachtige planten en behoort tot de leliefamilie. Er zijn meer dan honderd soorten lelies en de meeste daarvan komen voor op het Noordelijk Halfrond. We kennen lelies voornamelijk als tuinplanten en sommige hebben eetbare bollen. De ware lelies zijn de soorten uit het geslacht Lilium. De meeste lelies zijn winterhard en hebben geschubde bollen. Veel leliesoorten beschikken ook over een sterke geur maar er zijn ook lelies die helemaal niet geurend zijn.

Meerdere soorten lelies

We kennen lelies in heel veel prachtige vormen en in schitterende kleuren. De meest bekende zijn de witte lelies en de roze lelies. U kunt lelies perfect planten in de border en in perken. Daarnaast staan ze ook schitterend op het terras of balkon in een ruime pot. Waar u ze ook plant: lelies trekken altijd de aandacht dankzij hun weelderige bloemenpracht. Ook zijn het prima snijbloemen zodat u ook binnen in huis kunt genieten van zelfgekweekte lelies.

Hoe moet u lelies planten?

Lelies waarderen elke zorg die u ze geeft. Zorg ervoor dat u bij het lelies planten de bollen ongeveer 10 tot 15 centimeter diep plant. Ze groeien het best in de halfschaduw of de volle zon. Als het droog is kunt u extra voedingsstoffen aan de grond toevoegen. Heeft u kleinere soorten lelie bollen? Die zijn prima geschikt om op te kweken in bloempotten. Wat ook mogelijk is, is om lelies zelf in plastic potten te kweken en deze te begraven in de grond. Zo worden open plekken gemakkelijk opgevuld. Kijk uit met de grotere soorten lelies omdat die door de vele topbloemen topzwaar kunnen worden.

Het juiste onderhoud bij lelies planten

Voor het onderhoud van lelies moet u een aantal zaken in acht nemen. Zorg allereerst voor een vruchtbare en goed gedraineerde (tuin)grond. Geef vooraf ook een goede bemesting door bijvoorbeeld de grond op 50 centimeter uit te halen en er een laag verteerde stalmest of compost op uit te spreiden. Vul het ontstane gat verder weer op en houd alles luchtig. Plant lelies altijd voordat het gaat vriezen. De beste periodes zijn van augustus tot november en in het voorjaar (maart). Er zijn lelies die kalkvrezend zijn terwijl andere soorten juist kalk in de bodem nodig hebben. Als compromis kunt u een lichtzure bodem maken (pH 6-6,5). Plant de bollen verder diep genoeg en houd er rekening mee dat lelies schaduw op hun voet wensen. Qua plantafstand kunt u het beste 20 tot 40 centimeter aanhouden.

Tips bij het leliebollen planten en telen van lelies

Leg bollen die er wat verschrompeld uitzien een dagje in vochtige turf. Zorg ook dat de hoog groeiende lelies ondersteuning krijgen zodat ze geen schade oplopen als het hard waait. In de groeitijd kunt u de lelies ruim water geven en moet u regelmatig bijmesten. Verplanten werkt het beste in de herfst door de bollen uit te halen, te verdelen en direct terug te planten. Door verdeling kunnen lelies vermeerderd worden. Wilt u een mooi effect in de tuin creëren? Plant dan minimaal 5 bollen samen in een groep. Als u snijbloemen in de huiskamer neerzet, neem dan de meeldraden van de lelies weg anders kunnen er vlekken op de kast of grond ontstaan.

Stuifmeel van lelies uit uw kleren of van de vloer halen

Heeft u toch vlekken in uw kleding van de meeldraden van de lelie, of zitten er vlekken op de grond? Handel dan snel maar wel voorzichtig. Klop kleding eenvoudig uit met een stukje stof. Voor de vloer is dat helaas niet mogelijk, dus pak in dat geval de stofzuiger. Ga in elk geval niet wrijven want daar wordt het alleen maar erger van. Ter voorkoming van dit alles kunt u in het beginstadium de meeldraden van de leliebloem inspuiten met een beetje haarlak zodat los stuifmeel geen kas meer krijgt.

De sterke geur van lelies

Heel veel mensen klagen dat lelies zo sterk ruiken, waardoor ze de bloemen liever niet in huis hebben. Jammer, want ze staan oh zo prachtig. Bovendien klopt die bewering ook helemaal niet want er zijn al heel veel reukloze soorten op de markt. En kwekers zijn al heel wat jaren bezig om nog meer soorten lelies te ontwikkelen die weinig tot geen geur verspreiden. De geur van met name de Orientale en de OT lelie worden door velen als hinderlijk ervaren. De lelies die niet geuren zijn lelies die juist eerder groeien, meer bloemen hebben, een mooier blad produceren en in veel meer kleuren te verkrijgen zijn. Dit zijn dan de aziaten, de LA’s en de dubbele lelies. Het voordeel van dubbele lelies is ook nog eens dat ze geen meeldraden bevatten. Dus naast het feit dat ze geurloos zijn, laten ze ook nog eens geen vlekken in kleding, meubels en vloerbedekking achter.

Lelies langer in de vaas behouden

Normaal gesproken is een lelie als snijbloem zo’n 10 tot 14 dagen houdbaar in een vaas. U moet dan wel een aantal handelingen verrichten die de goede bloei waarmaken. Zorg regelmatig voor vers water, om de 3 of 4 dagen, anders raken de stengels verstopt. Er mag ook niet te veel vuil in het water zitten, dus verwijder bladeren die in het water hangen. Anders gaan ze rotten en wordt de waterkwaliteit ook minder. Speciale chloorpillen houden het water rein en zuiver zodat u zelf niet zo vaak het water hoeft te verversen. Wat ook werkt is om af en toe nog wat van de steel af te snijden, om de stengels te behoeden voor verstopping. Snijd schuin af omdat ze dan meer water op kunnen nemen. Een laatste tip is om de lelies ook niet te lang in de volle zon achter het raam te zetten. Dan verwelken ze namelijk eerder.

Lelies voor in de tuin

Er bestaan vele soorten lelies die geschikt zijn voor in de tuin. Elk jaar een dikke laag compost doet wonderen en in droge periodes een keer flink gieten volstaat meestal ook. In de tuin kunt u ook sneller voor de geurende soorten kiezen, omdat de geur in de buitenlucht lang niet zo sterk zal zijn als binnen. Bent u helemaal op de hoogte van alles omtrent de lelie en wilt u zelf lelie bollen gaan planten? U schaft ze eenvoudig aan in onze webshop.