Gurken Samen

komkommer

Komkommer zaden

Komkommerzaden groeien snel en de oogst laat nooit lang op zich wachten. De moderne komkommer is een veredeling van de oorspronkelijke augurk. Door een constante verbetering van rassen zijn komkommers tegenwoordig recht, langer, zachter en frisser van smaak geworden. Ze zijn eigenlijk volledig identiek aan de augurk (plantkundig) maar bij de moderne kaskomkommer zijn geen mannelijke bloemen meer aanwezig. Een vrouwelijke bloem zorgt namelijk voor mooie glanzende vruchten zonder beharing en vervelende stekels. Om komkommerzaden (en komkommer) te laten groeien, is geen bestuiving of bevruchting noodzakelijk. De komkommer behoort tot de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae), net als augurken, courgettes, sierfruit, pompoenen en patisson.

Komkommerzaden planten en zaaien

Voor teelt in de volle grond van komkommerzaden is allereerst een mooie zomer nodig. Geef ze ook het zonnigste, warmste en meest beschutte plekje om te laten groeien. Vanaf half april kan er bij kamertemperatuur voorgezaaid worden. De kiemduur is twee weken en de zaailingen mogen als ze groot genoeg zijn vanaf 12 mei (IJsheiligen) naar buiten. Bij teelt in de platte bak plant u ze al begin mei uit onder glas, met 1 plant per raam (of beter gezegd per 1,5 vierkante meter). Komkommers voor de kasteelt zaait u het liefst wat eerder: begin april binnenshuis of bij goed weer in de kas (maar let dan wel op nachtvorst!).

De beste grond voor komkommerzaden

De grond waar de komkommer gaat komen, dekt u zo’n 3 weken van tevoren af met plastic. Dit zorgt ervoor dat de grond kan opwarmen. Gebruik ook broeimest: graaf een groot gat en stort het vol met oude stalmest en stro om vervolgens de grond daar weer bovenop te doen. De stalmest met stro gaat dan composteren wat veel bodemwarmte geeft. Bovendien wordt de komkommerplant nu op een heuveltje geteeld zodat overtollig water makkelijk wegloopt in natte periodes.

Verzorging van komkommerplanten

Zorg ervoor dat de komkommerplant regelmatig vertakt, zodat er naar elke hoek een rank gaat voor een optimale spreiding van de plant. Een handig hulpmiddel is om de plantjes na het vierde blad af te toppen, deze vier hoofdranken aan te houden en de rest weg te snoeien. Zitten er toch mannelijke bloemen tussen (deze zijn harig en onregelmatig), verwijder deze dan. Geef de planten voldoende water en lucht en controleer regelmatig op vruchten. Zodra komkommerplanten zich willen gaan ‘winden’, maakt u ze vast aan een stok; dat moet soms wel meerdere keren voordat de plant goed haar weg vindt en zich goed hecht.

Oogsten en bewaren van komkommers

Om veel te kunnen oogsten, moet er ook regelmatig geplukt worden want dat bevordert de aanmaak van nieuwe vrouwelijke bloemen en dus vruchten. Bewaar zelf geteelde komkommers niet in de koelkast, want dat is te koud en zorgt ervoor dat ze zacht worden en gaan schimmelen. Koel en donker zijn ze een dag of 4 te bewaren, maar de voorkeur verdient het natuurlijk om ze echt vers te eten. Wilt u ook komkommerzaden zelf planten en in een eigen (moes)tuin laten groeien? U schaft ze eenvoudig bij ons aan.