Kresse Samen

Tuinkers zaden

tuinkers

Tuinkers is een zeer bekende (kiem)plant die gemakkelijk en het hele jaar door thuis gekweekt kan worden door tuinkerszaadjes te zaaien. Dat kan bijvoorbeeld op de vensterbank in een potje, maar ook in de moestuin is een mogelijkheid. Het kruid is afkomstig uit de kruisbloemenfamilie en wordt ook wel sterrekers of bitterkers genoemd. Tuinkers is een geliefd kruid in de Nederlandse keuken. Tuinkers is er in meerdere soorten, zoals de grove tuinkers en de fijne tuinkers. Meestal wordt het gebruikt om gerechten mee te kruiden, want de smaak is lekker pittig en scherp.

Tuinkerszaad planten en zaaien

Wilt u ook tuinkerszaad zaaien om in uw eigen keuken gebruik te kunnen maken van zelf verbouwde tuinkers? U kunt het in de moestuin kweken, maar meestal vinden we tuinkers terug in een potje op de vensterbank. Als u toch buiten gaat zaaien, doe dat dan in de maand maart en wacht sowieso totdat de ergste kou voorbij is. Binnen kan tuinkers het gehele jaar door gezaaid en gekweekt worden. Op die manier heeft u altijd verse tuinkers in huis.

De beste grond voor tuinkerszaden

Tuinkerszaden kunnen op elke grondsoort worden gezaaid. Doe dat ruim, dus met heel veel zaadjes. Vervolgens drukt u de zaadjes goed aan en besprenkelt u ze met voldoende (maar niet te veel) water. De tuinkerszaadjes kiemen in principe op vrijwel alles dat een beetje vocht kan vasthouden. Denk daarbij aan zaken als aarde, keukenpapier, lege eierschalen en –dozen, kiemschaaltjes en plastic bakjes. Door een dunne laag aarde of potgrond te gebruiken, krijgen de kiemen meer voedingsstoffen waardoor de smaak van de tuinkers ook voller wordt.

Verzorging van tuinkers

Tuinkers groeit enorm snel, zowel omhoog als in de breedte. De zaden kiemen snel en de plantjes zijn na amper een week al oogstbaar. Sproei tweemaal daags met een plantenspuit om uitdroging te voorkomen. Verder heeft tuinkers weinig nodig om te groeien. U kunt zelf ook tuinkerszaden winnen uit de tuinkers. Laat de tuinkers in de zomer dan doorgroeien zodat er bloemetjes aan de plant komen. Door nog wat langer te wachten, kunnen hier de zaden uit gewonnen worden.

Oogsten en bewaren van tuinkers

U oogst tuinkers als de eerste blaadjes aanwezig zijn. Gebruik daar een scherp mesje voor of een schaar. Tuinkers ontkiemt in principe na een dag en het kan meestal 7 tot 14 dagen na het zaaien gegeten worden. De stelen zijn dan 3 tot 8 centimeter in grootte. Hoe jonger u tuinkers oogst, hoe zachter de smaak is. In de koelkast is tuinkers ook nog een paar dagen te bewaren. Door de plant te drogen, verliest tuinkers zijn smaak en kan daardoor beter alleen maar vers gegeten worden. Tuinkers wordt voornamelijk rauw gebruikt, bijvoorbeeld in salades, op brood en in koude hapjes. Een traditioneel Nederlands gerecht met tuinkers is een beschuit met boter, suiker en tuinkers. Om de scherpe smaak wat te verminderen kan eventueel nog wat citroensap worden toegevoegd. Wilt u ook zelf tuinkers laten groeien in uw tuin of binnenshuis met behulp van tuinkerszaden? Bestel de zaden dan eenvoudig in onze webshop.