Tomaten Samen

tomaten

Tomaten zaden

Met tomatenzaden kweekt u zelf uw tomaten; gewoon in de tuin of in een speciaal daarvoor aangelegde moestuin. U zult merken dat zelf gekweekte tomaten stukken lekkerder smaken dan de tomaten die u uit de supermarkt meeneemt. Toch is het niet de meest eenvoudige soort om te kweken. Let daarom dus goed op hoe u het beste tomatenzaden zaait en plant om verzekerd te zijn van lekkere verse tomaten.

Tomatenzaden planten en zaaien

Nederland is nu niet echt het allerbeste klimaat om tomaten te telen. Ze hebben voornamelijk veel zon nodig dus als we een zonnige zomer hebben, is de kans stukken groter dat het u lukt om lekkere tomaten te verkrijgen. Het is verstandig om de tomatenzaden voor te zaaien in de maanden maart en april; dat kan gewoon binnen. Doe dit bijvoorbeeld op een zonnige vensterbank: zolang er maar genoeg licht en warmte voor de tomatenplanten is. Is het gevaar op vorst verdwenen? Dan kunt u ze buiten in bakken uitplanten. Kies voor een beschutte plek in de volle zon.

De beste grond voor tomatenzaden

In principe groeien tomaten uit tomatenzaadjes snel en op elke grondsoort. Zorg wel voor een goede bodembewerking want de planten wortelen diep en hebben een breed wortelgestel. In een kas staan tomatenplanten droog en warm. Gebruik een mengsel van 3 tot 4 delen potgrond en 1 deel grof brekerzand. U zaait de tomaten op de potgrond en dekt ze af met een halve centimeter grof zand. Plaats ze bij kamertemperatuur op een zonnige vensterbank en houd de grond vochtig maar niet te nat. Bij een temperatuur onder de 12 graden stopt een tomaat namelijk met groeien.

Verzorging van tomatenplanten

Als de tomatenzaden eenmaal zijn uitgegroeid tot tomatenplanten, dan houden ze van veel water (maar niet op de bladeren). Geef ze dus aan de voet van de plant water; als het droog weer is kan dat gewoon elke dag. Daarnaast is het belangrijk om de tomaten wekelijks te dieven. Dit betekent dat u de zijtakjes uit de bladoksels weghaalt. Ook dode en gele bladeren dienen verwijderd te worden. Als het weer meezit, kunnen in de maand juli de eerste tomaten geoogst worden. Doe dat als ze mooi rood zijn, want dan smaken ze het lekkerst. Het oogsten kan vervolgens net zo lang doorgaan als tot de eerste vorst weer optreedt. Tomaten zijn er in allerlei verschillende soorten. Uiteraard heeft elke soort ook andere tomatenzaden. Bekende tomaten zijn onder andere de gewone trostomaten, kerstomaten, vleestomaten en San Marzano tomaten. U kunt overigens meerdere soorten tomatenzaadjes planten in dezelfde bak. Dit heeft verder geen invloed op de groeiwijze.

Oogsten en bewaren van uw eigen tomaten

Als de tomaten rijp zijn, kunt u ze het beste op de volgende manier plukken. Druk met uw duim op het verdikte gedeelte van het steeltje zodat de vrucht van de steel afbreekt. Oogst ze niet te laat, anders worden de tomaten zacht of gaat het velletje barsten. De tomaten die u zelf kweekt, worden meestal later geplukt dan de tomaten die u in de supermarkt aanschaft. Hierdoor zijn ze stukken rijper, maar ook minder lang te bewaren. Wilt u ook tomatenzaden kopen voor uw eigen (moes)tuin? In onze webshop vindt u vast en zeker de tomatenzaden waar u naar op zoek bent.