Basilikum Samen

Basilicum

basilicum

Als u zelf basilicum wilt gaan kweken, plant u uiteraard basilicumzaden. Basilicum komt oorspronkelijk niet uit Italië (wat veel mensen denken), maar uit India. Uiteraard blijft Italië natuurlijk wel het land van de basilicum, want dit kruid past goed in Mediterrane gerechten en wordt heel veel in Italië gebruikt. Basilicum is niet alleen een zeer smaakvol kruid, het staat ook nog eens erg mooi in uw tuin.

Basilicumzaadjes planten en zaaien

Basilicum is een eenjarige en niet winterharde plant. Er zijn verschillende varianten die allemaal tussen de 30 en 100 centimeter groot worden. Basilicum kiemt erg snel als de temperatuur hoog genoeg is. Bij 20-22 graden bedraagt de kiemtijd 1 week. Zaai ze niet te vroeg omdat u dan vaak dunne, iele en ziekelijke zaailingen krijgt. Basilicum heeft namelijk erg veel licht nodig. Daarnaast moet u ook wachten om ze dan naar buiten te plaatsen, want dat mag pas vanaf IJsheiligen op 12 mei. De beste zaaiperiode is daarom rond eind maart of begin april. Sommige mensen kiezen zelfs voor de maand mei om pas te gaan voorzaaien. Gebruik in elk geval potgrond die met een kwart deel grof zand is verluchtigd. Zaai niet dieper dan een kwart centimeter en dek alles vervolgens af met zand, perliet of vermiculiet. Zet de planten op een warme vensterbank waar veel zon komt en houd de temperatuur overdag op minimaal 18-20 graden.

De beste grond voor basilicumzaad

Aangezien basilicum veel blad heeft, heeft de plant behoefte aan wat extra stikstof. Zorg ook voor een goede basisbemesting door vooral wat oude stalmest of compost onder te spitten in het voorjaar. Bemest een paar weken voor het planten met wat koemestkorrels of een klein handje bloedmeel.

Verzorging van basilicumplanten

Basilicum is gek op warmte en groeit het beste in een kas. Ingeval van buiten telen, gaat u op zoek naar het meest warme, zonnige en beschutte plekje van uw tuin. Warm de grond op door er 3 weken vooraf wat zwart plastic op te leggen. Plant de basilicum in een kas redelijk dicht bij elkaar (op 15 x 15) zodat in een bosje de slappe stengels wat beter bij elkaar blijven. Buiten mag er iets ruimer geplant worden want daar groeien ze kleiner en breder. Houd altijd goed in de gaten of er water gegeven moet worden, want basilicum staat niet graag droog. Vooral in het begin is licht opgewarmd water goed.

Oogsten en bewaren van basilicum

Helaas is basilicum maar kort te bewaren, dus u kunt het beste zo laat mogelijk oogsten; vlak voor u het wilt gaan gebruiken. Dan is de basilicum nog stevig en is het aroma het beste. Na de oogst wordt de plant snel slap. Wat kan helpen is om de slappe blaadjes dan een kwartier in ijskoud water te leggen. Plukken en direct gebruiken blijft wel altijd de beste optie. Wilt u ook zelf basilicumzaden gaan telen in uw (moes)tuin? In onze webshop schaft u alles wat u nodig heeft eenvoudig aan.