Dill Samen

Dille zaden

dille

Wilt u ook zelf dille kweken in huis, op uw balkon of in uw eigen (moes)tuin? Maak dan gebruik van dillezaad. Dille is een kruid dat met name in de Scandinavische en Baltische keuken veel gebruikt wordt. Het kan over vis, in sauzen en bijvoorbeeld door de aardappelpuree gebruikt worden. Dille is een eenjarige plant en aan dille groeit ook een prachtig loof. Het kan tot wel 1,2 meter hoog groeien zonder dat de fijnheid van het kruid verloren gaat.

Dillezaad planten en zaaien

Het zaaien van dillezaad is uiterst eenvoudig. Zaai het direct op de plek waar u de plant wilt laten groeien. Verplaatsen van de plantjes is namelijk best lastig. Zaai de dillezaden in april of mei in een border in de tuin, of gebruik een grote bloempot of bloembak voor op het balkon. Binnen kan dille het hele jaar door prima groeien. Het zaaien gaat als volgt. Eerst spit u een stukje border in de tuin om of vult u een grote bloembak of –pot met potgrond. In principe is elk soort grond geschikt omdat dille een erg sterke plant is. Het liefst kiest u voor een zonnige plek, maar in principe groeit het overal. Zaai vervolgens een zeer dun laagje zaadjes op de aarde. Zaai niet te dicht bij elkaar en dek ze voorzichtig af met 1 centimeter aarde.

De beste grond voor dillezaden

De grond voor dillezaden moet los en voldoende voedzaam zijn. Een natte en koude voorjaarsgrond is niet geschikt. Dille houdt vooral van kalk en een matige bemesting met goed verteerde compost is voldoende voor de zaadteelt. Wilt u ook groen telen, dan is wat meer bemesting nodig.

Verzorging van dilleplanten

Als dille in een bloempot groeit, dan heeft de plant zo nu en dan water nodig. In de tuin hoeft de dilleplant niet bewaterd te worden. De plant wordt het hoogst in de volle grond, maar ook in huis doet de plant het erg goed. Het voordeel hiervan is dat u dan het hele jaar door ook verse dille huis hebt. Na zo’n 2 weken worden er kleine plantjes zichtbaar. Laat onkruid geen kans krijgen in het gebied en trek het er met de hand uit. Groeien er te veel dilleplanten naast elkaar en hinderen ze elkaar? Verwijder dan een paar dilleplanten zodat de groei vergemakkelijkt wordt. Geef alleen bij extreem droog weer extra water aan de planten. In principe heeft de plant over het algemeen verder weinig zorg nodig.

Oogsten en bewaren van dille

Zo’n 8 weken na het zaaien kan er geoogst worden om dille te kunnen gebruiken in de keuken. Het beste moment voor het oogsten van de blaadjes is als er net bloemkopjes zichtbaar worden. Knip dan de hele plant af, zo’n 5 centimeter boven de grond. U kunt de blaadjes van de dille vers in de keuken gebruiken of laten drogen om ze later te gebruiken. Als het meezit kunt u twee keer per jaar van dezelfde plant oogsten. Wilt u ook zelf dillezaad laten groeien in uw (moes)tuin, op uw balkon of binnenshuis? Bestel de zaden eenvoudig in onze webshop.