Petersilie Samen

peterselie

peterselie

Door middel van het op de juiste manier telen van peterseliezaad, kunt u uw eigen peterselieplanten kweken. Peterselie heeft een frisse en kruidige smaak die nagenoeg overal bij past. Het is verder te herkennen aan het krullerige en donkergroene blad dat een frisse geur heeft. Er bestaan 2 varianten bij peterselie: gekrulde peterselie en platte peterselie. Peterselie is een schermbloemige, net als bijvoorbeeld de wortel. Het is een tweejarige plant die in de tuin meestal als eenjarig wordt behandeld.

Peterseliezaden planten en zaaien

Het is betrekkelijk eenvoudig om peterseliezaden te zaaien en te planten. Het kan in een bloempot zowel in huis als op het balkon, maar ook in de volle grond van uw (moes) tuin is prima mogelijk. Als u kiest voor de tuin dan moet u wel het stuk grond waar gezaaid gaat worden vooraf goed schoffelen.

De beste grond voor peterseliezaden

De beste plek in de tuin voor het zaaien van peterselie is een stuk tuin dat goed vochtig blijft en in de zon of halfschaduw ligt. Dek de zaadjes toe met een laagje aarde nadat u gezaaid heeft. Qua periode kunt u het beste zaaien in de maanden maart tot en met mei (als u buiten in de tuin zaait). Kiest u ervoor om in potjes te zaaien, vul zo’n potje dan met potgrond. Zorg onderin het potje voor een gat zodat het water kan weglopen. Dek de gezaaide zaadjes toe met ongeveer 1 centimeter potgrond. Zaai niet teveel anders kunnen de peterseliezaden zich niet goed ontwikkelen. Binnen kunt u het gehele jaar door de zaden in een potje zaaien.

Verzorging van peterselieplanten

Het verzorgen van de peterselieplanten is erg eenvoudig. Zorg ervoor dat de peterselie niet uitdroogt, want dat gaat ten koste van de kwaliteit. Daarnaast kan het leiden tot een vroegtijdige bloei en de vorming van zaad. Houd de grond altijd licht vochtig, zodat ze in de pot genoeg water hebben. Sproei in de tuin alleen extra water bij extreem droog weer. Zorg er ook voor dat uw (moes)tuin) onkruidvrij blijft.

Oogsten en bewaren van peterselie

Na ongeveer 6 tot 8 weken kunt u de peterselie oogsten. U kunt de stengels en het blad plukken wanneer u wilt. Zorg er wel voor dat het hart van de plant intact blijft zodat constante hergroei mogelijk is. Krulpeterselie is wat langer te bewaren dan de platte variant. Bewaar ze allebei in een stuk (keuken)papier in de koelkast. Invriezen kan ook prima: snijd de peterselie dan fijn en stop het in kleine zakjes. Ideaal om mee te laten trekken in soepen en sauzen op een later moment. Wat ook een handige tip is, is om de peterselie fijn te snijden, met water te mengen en er dan ijsblokjes van te maken. Als u dan soep gaat maken, voegt u de ijsblokjes met peterselie gemakkelijk toe. Wist u trouwens dat peterselie chlorofyl bevat waardoor het de perfecte ademverfrisser is na het eten van bijvoorbeeld knoflook? Wilt u ook zelf peterseliezaad laten groeien in uw (moes)tuin zodat u zelf peterselie kunt kweken? U bestelt de zaden gemakkelijk in onze webshop.