Pfefferminze Samen

Munt

munt

Door muntzaden te kweken en te telen, ontwikkelt u muntplanten. Munt bestaat in veel verschillende soorten, waarvan de meest bekende nog altijd de pepermunt is. De geur en smaak van deze muntsoort zijn erg sterk vanwege het hoge mentholgehalte. Aan munt groeien bloemen die in kleur en grootte kunnen verschillen; van bontpaars tot kleine violette bloemetjes. Munt wordt veel gebruikt in thee of in gerechten, maar het staat ook bekend om toepassingen in de geneeskunde (u moet daarbij denken aan een middel tegen krampen, tandpijn, misselijkheid, darmklachten en verkoudheid).

Muntzaden planten en zaaien

Het is niet moeilijk om munt te kweken. Het enige lastig kan zijn dat de zaadjes zo klein zijn, waardoor het begin moeilijker is. De muntzaden zijn het beste te zaaien tussen de maanden maart en augustus. U zaait de muntzaden zo’n 40 centimeter uit elkaar en bedekt ze met aarde zodat de zaadjes 0,5-1 centimeter diep komen te liggen. Nieuwe plantjes kunnen vanaf april/mei in de tuin gezet worden, zodat er snel kan worden geoogst. De beste plek is een plek in de zon of halfschaduw.

De beste grond voor muntzaad

Munt groeit het beste op grond die bestrooid is met een laag van 10 centimeter biologische moestuingrond. Muntzaden en de muntplant houden van vocht en nattigheid, op een grond die alkalisch en rijk aan compost is. Het is niet nodig om munt extra meststof te geven, want de plant groeit van nature al enorm hard.

Verzorging van muntplanten

Omdat munt zo snel groeit en hard woekert als u de plant niet bedwingt, is het verstandig om munt altijd in een plastic pot te plaatsen die net boven de grond uitsteekt. Dit beperkt de plant in zijn groeimogelijkheden. Munt doet het ook uitstekend op het terras, balkon of patio. Gebruik dan een luchtige potgrond die niet snel uitdroogt en geef voldoende water gedurende de warmere periodes. Als u verschillende soorten munt aan het kweken bent, dan is het wel belangrijk om het terrein te verdelen in bedden zodat kruisbestuiving voorkomen wordt.

Oogsten en bewaren van munt

Munt kan in principe 2 seizoenen blijven staan en als u een beetje geluk heeft zelfs nog wel wat langer. Het is wel belangrijk om elke 2 jaar de munt in het voorjaar opnieuw te kweken zodat er een nieuwe oogst in de zomer is. Is het winter, dan kunt u ook verse munt bij de hand hebben. Maak dan gebruik van een pot van een centimeter of 10 die u thuis op de vensterbank zet.

Munt verwerken in gerechten

Als u de blaadjes van de muntplant plukt, kunt u ze verwerken in gerechten. Droog de munt op een donkere plaats. Het enige nadeel is dat het aroma dan gedeeltelijk verloren gaat. Voor het beste aroma maakt u gebruik van vers geplukte blaadjes die u meteen verwerkt in het eten dat u gaat bereiden. Wilt u ook zelf muntzaad in uw (moes)tuin laten uitgroeien tot mooie muntplanten? U schaft de zaden in onze webshop eenvoudig aan.