Schnittlauch Samen

Bieslook zaden

bieslook

Drie eeuwen voor Christus kende men al bieslook en het werd vooral in de Oosterse samenleving gebruikt. Het werd in het verleden nog wel eens een heilig kruid genoemd, omdat het in sommige landen werd gebruikt als tegengif (bij vergiftigingen) en om het bloeden te stoppen. Bieslook is familie van de ui en wordt in de volksmond ook pijpgras genoemd. Het is een vaste en winterharde plant en er komen schitterende lichtpaarse en bolvormige bloemen aan. Om bieslook alleen maar als smaakmaker voor gerechten te gebruiken, moet u de bieslookzaden niet in volle boei laten komen. Dit komt omdat de bloembollen de smaak en de stengelgroei afremmen.

Bieslookzaden planten en zaaien

Het is heel eenvoudig om zelf bieslookzaad te planten en te zaaien. Als u gaat beginnen met een eigen moestuin, is bieslook wellicht het kruid om mee van start te gaan. Er kan immers nagenoeg niets misgaan bij het telen. Kies het liefst voor een plek in de schaduw. In begin mei kunt u starten met zaaien, zowel in de volle grond als in een kweekbak. Maak geultjes van een centimeter of 5 diep en plant de bieslookzaadjes daar in. Het beste kiemen de zaden bij een temperatuur van 25 graden en op een donkere plaats. Na enkele weken is het plantje te verplanten naar een kweekbak op de vensterbank, ook daar weer het liefst op een koele plek.

De beste grond voor bieslookzaad

De beste grond om bieslookzaad in te planten is een kalkvrije, goed bemeste en vochtige grond. Sommige mensen zijn van mening dat koffiedik een goede meststof voor bieslook is.

Verzorging van bieslookplanten

Door zaaien en scheuren is het ook mogelijk om bieslook te vermeerderen. Met name de methode van scheuren wordt veel gebruikt. Dat werkt het beste in het voorjaar met goedgevormde plantjes die u uit elkaar kunt trekken. Wist u trouwens dat als u bieslook in de nabijheid van rozen plant, deze bloemen worden behoed voor zwarte vlekken?

Oogsten en bewaren van bieslook

Een jong plantje moet in mei of juni uitgeplant worden zodat er in het vroege najaar geoogst kan worden. Oogsten doet u als volgt: u knipt het plantje zo’n 3 centimeter boven de grond af. Dit kunt u ongeveer 4 keer per jaar doen. Houd tijdens het kweken de plant wel voldoende vochtig, want deze mag eigenlijk nooit helemaal droog staan. Bieslook is rijk aan vitamines (A en C) en bevordert uw eetlust. Het helpt voor een goede (spijs)vertering en werkt bovendien zacht relaxerend.

Bieslook gebruiken in gerechten

Het is belangrijk om het tuinkruid bieslook vers te gebruiken. Was het liever niet, want bieslook wordt slap van water. Versnijd het ook alleen met een schaar of mes en ga niet hakken, want dan gaat al het sap verloren. Het is heel lekker bij onder andere salades, soepen, aardappelen, eiergerechten, vis en vlees. Laat bieslook nooit met iets meekoken want daar krijgt het een bittere smaak van. Wilt u ook zelf bieslookzaden in uw (moes)tuin gaan telen? Schaf ze in onze webshop eenvoudig aan.