Thyme seeds

Tijm

tijm

Met tijmzaden is het mogelijk om zelf in uw eigen tuin (of binnen) tijm te telen. Tijm is een kleine plant met lichtroze tot paarse bloemetjes. De smaak en de geur van tijm zijn enorm goed en het kruid wordt veel toegepast in de mediterrane keuken.

Tijmzaden planten en zaaien

De zaaiperiode voor tijmzaden is van mei tot juli. Tijm is namelijk een echte zomerplant. Start met het kweken van tijm een week voor 15 mei, het liefst binnen omdat de plant buiten wat lastiger ontkiemt als de temperatuur wisselt. Als ze ontkiemd zijn, kunnen de plantjes buiten worden gezet. Hoe gaat het zaaien nu precies in zijn werk? Maak de aarde eerst nat voordat u de zaden in de aarde stopt. Leg ze op de aarde en bedek ze met een millimeter aarde. U kunt 1 zaadje per pot zaaien, maar ook meerdere. Bedek de gehele pot vervolgens met 1 krantenpagina zodat er geen lucht meer bij kan. De krant houdt het vocht vast waardoor de zaden snel ontkiemen. Een paar keer de krant eraf halen om te ontluchten is wel aan te raden. Zaai meer zaadjes dan u nodig acht, omdat een deel van de zaadjes vaak niet uitkomt.

De beste grond voor tijmzaad

Tijmzaad heeft het liefste een kalkachtige grond die een hogere pH-waarde dan normaal bevat. In normale potgrond kweken kan ook. Zorg er altijd voor dat de grond niet te veel meststoffen bevat want dan zal de plant minder smaak leveren. In de natuur kan tijm ook groeien op tamelijk arme grond met weinig grondstoffen. Zet de plantjes altijd 15 centimeter van elkaar zodat ze genoeg licht kunnen opvangen. Tijm is een langzaam groeiend kruid en de groeiperiode begint dan ook pas na een week of 10. Als hij eenmaal volgroeid is, kunt u wel altijd blijven oogsten van de tijmplant.

Verzorging van tijmplanten

Tijm kunt u zowel binnen als buiten kweken. Het is een meerjarige plant en hij overleeft in de winter ook buiten. De takken sterven misschien wel af als het vriest, maar de wortels blijven gewoon leven. Een jaar later groeien er weer gewoon nieuwe scheuten aan. De plant houdt erg van zon, dus een plaats die rijk is aan zon is erg aan te raden. Binnen moeten er minimaal 4 directe zonuren zijn om de plant enigszins te laten groeien.

Oogsten en bewaren van tijm

Tijm is het hele jaar groen en kan ook het jaar rond geoogst worden. Vlak voor de bloei is de geur het sterkst. Gaat u een tweede keer oogsten in de herfst? Snijd de plant dan niet te diep terug want als hij korter is dan 6 centimeter stijgt de kans op vorstschade.

Tijm is gezond

Tijm bevat allerlei gezonde voedingsstoffen. Het bevat vitamine C, is een goede bron van vitamine A en daarnaast ook van ijzer, koper en mangaan. Tijm is ook geschikt om oliën van te maken zoals bijvoorbeeld thymol. Wilt u ook zelf muntzaad in uw (moes)tuin laten uitgroeien tot muntplanten? U schaft de zaden om te telen in onze webshop eenvoudig aan.