Lily of the Valley plant

Lelie van Dalen

Het lelietje-van-dalen of melkklokje is een vaste plant die tot 30 centimeter hoog wordt en komt in het wild in bosrijke streken voor. Hij wordt ook als tuinplant gehouden en bevat in de grond een kruipende wortelstok. Lelietjes-van-dalen zijn giftig omdat er bepaalde glycosiden in zitten en ze azetidine-2-carbonzuur bevatten. De Latijnse naam voor het lelietje-van-dalen is Convallaria majalis. Majalis betekent van de maand mei. Canvallaria betekent letterlijk lelietje van dalen en is afkomstig van convalis wat vallei of dal betekent.

De kenmerken van lelietjes-van-dalen

De bladeren van het lelietje-van-dalen zijn breed-elliptisch, onbehaard en gesteeld. Ze staan altijd met zijn tweeën bij elkaar en bloeien in de maanden mei en juni. Onder aan de plant zien we een schede van papierachtige bladeren. Lelietjes-van-dalen zijn wit, klokvormig en ruiken aangenaam. De vrucht van het lelietje-van-dalen is een rode bes en bevat 2 blauwe zaden. De bloem wordt ongeveer 8 millimeter lang. Er wordt maar aan 1 kant een gekeerde tros van 6 tot 12 bloemen gevormd.

Lelietjes-van-dalen planten

U kunt het beste in het najaar of voorjaar het lelietje-van-dalen planten. Het liefst in vochtige en goed gedraineerde, vruchtbare grond. Het is belangrijk om in de herfst veel organisch materiaal toe te voegen zoals gecomposteerde mest of compost. Tijdens het groeiseizoen doet u er goed aan om de plant regelmatig te bewateren. Een lelietje-van-dalen tolereert een droge grond in de zomer namelijk niet. De plek om lelietjes-van-dalen te planten is het beste in een schaduwrijke of semi-schaduwrijke omgeving. Ze kunnen best wel wat zon verdragen, maar dan moet de bodem wel steeds vochtig gehouden worden. Combineer lelietjes-van-dalen ook eens met andere schaduwminnende planten zoals hosta’s.

Verzorging van een lelietje-van-dalen

U kunt uw lelietje-van-dalen (of de wortelstokken daarvan) binnen 4 tot 6 weken voor de laatste vorst planten. Op die manier krijgt u een zo vroeg mogelijke bloei. Het is ook mogelijk om ze na de laatste vorst rechtstreeks buiten te plaatsen. Doe dat 20 centimeter uit elkaar in de volle zon en in een normale bodem. Lelietje-van-dalen’s zijn uitstekende bodembedekkers. U kunt het blad gewoon op een natuurlijk wijze laten afsterven. Verwijder de uitgegroeide bloemen om een langere bloeiperiode te krijgen. De plant heeft verder weinig onderhoud nodig en ook ziektes vormen doorgaans geen probleem. Wel zijn ze kwetsbaar voor slakken, dus neem daar wel voorzorgsmaatregelen voor.

Lelietjes-van-dalen vermeerderen

De wortelstokken van lelietjes-van-dalen zijn te vermeerderen door deling. Dat kan na de bloei of in de herfst. Haal de overvolle klonten uit de grond, pot ze op en zet ze binnen om ze verder te laten boeien. Na de bloei kunnen lelietjes-van-dalen herplant worden. Als winterharde vaste planten kunnen lelietjes-van-dalen de vorst overleven en het hele jaar door in de grond blijven. Voeg wat mulch aan de bodem toe voor wat extra bescherming. Scheuten zonder bloemtros worden plantneus genoemd. De scheut met bloemtros wordt bloeineus genoemd.

Lelietjes-van-dalen zijn giftig

Het lelietje-van-dalen is een giftige plant. Geen enkel onderdeel van de plant is derhalve eetbaar. Zoals zo vaak bij giftige planten is de inhoudsstof van de bessen wel de basis voor een natuurmedicijn. Het wordt van oudsher dan ook in minimale hoeveelheden aangewend bij hartziekten. Ook tegenwoordig maakt de farmaceutische industrie nog steeds gebruik van de geneeskrachtige werking voor het hart.

Het ontstaan van het lelietje-van-dalen

Er wordt gezegd dat het lelietje-van-dalen is ontstaan door de tranen die Maria onder het kruis van Jezus weende. Natuurlijk is dit een kerkelijke mythe. Al lang voor de kruisiging van Jezus werd de bloem al aan de Germaanse godin Ostara gewijd. Volgens de oude Germanen zou de bloem geluk brengen in de liefde en de bloem symboliseert liefde en zuiverheid.

Waar worden lelietjes-van-dalen voor gebruikt?

De bloemen van de lelie-van-dalen worden gebruikt in bruidsboeketten of een Biedermeier. De kenmerkende zoete geur wordt in veel parfums en eau-de-toilettes gebruikt. Een aantal bekende merknamen die de bloem gebruiken zijn Dior, Cacharel en Estée Lauder. Als u er een veldje van plant in uw tuin, zult u de geur al snel opmerken.

Het lelietje-van-dalen in andere landen

Bij onze zuiderburen geven ze op 1 mei het lelietje-van-dalen traditioneel aan iemand die zij ‘graag zien’. Volgens de traditie is de witte bloem een teken van het voorjaar en zal tot het volgende voorjaar geluk en gezondheid brengen. In België delen veel mensen op deze dag de meiklokjes uit aan vrienden en geliefden, maar in Frankrijk leeft de traditie nog veel meer. In Finland is het lelietje-van-dalen de nationale bloem, net zoals dat bij ons de tulp is. Het zuivere witte bloempje is het symbool van zuiverheid.

Tips bij het kopen van lelietjes-van-dalen

U doet er goed aan om in de herfst of het voorjaar fris uitziende wortelstokken te kopen. Let op dat u nooit afgebroken, verdroogde of beschimmelde wortelstokken aanschaft. Ben niet teleurgesteld als de planten in het eerste jaar niet bloeien. U zult het jaar daarna opkijken als u de zee van bloemen ziet. Ze hebben geen eigen perk nodig en kunnen heel goed onder struiken verwilderen. Wat nog wel eens een probleem is bij lelietjes-van-dalen zijn spintmijten die zich aan de onderkant van de bladeren zuigen. De blaadjes worden dan geel en verdrogen. U kunt de superkleine insecten wegspoelen met een waterstraal. Gebruik een speciaal middel als de bloemen zwaarder aangetast zijn. Denkt u voldoende op de hoogte te zijn van alle informatie over lelietjes-van-dalen en wilt u ze bij ons bestellen? Neem dan een kijkje in onze online webshop waar u ze heel eenvoudig aan kunt schaffen.