Lettuce seeds

sla

Sla zaden

Gaat u slazaad zaaien om snijsla zelf te telen, bijvoorbeeld in uw eigen (moes)tuin? Hier vindt u uitgebreide informatie over slazaden, snijsla en kropsla. Snijsla wordt ook wel steeksla genoemd en is in tegenstelling tot de kropsla een niet kroppende slasoort. Hij bevat veel kleine blaadjes, is snelgroeiend en gemakkelijk te telen. Voor kropsla is altijd wel een extra plekje over. Hij kiemt snel, groeit snel en is ook vrij snel te oogsten.

Slazaden planten en zaaien

Slazaden van snijsla worden met name in het vroege voorjaar gezaaid omdat er op dat moment nog geen kropsla voorhanden is. Zaai de slazaden in rijen die 10 tot 15 centimeter uit elkaar liggen: zaai ze dus niet te dicht op elkaar. Uit kropsla is ook zelf zaad te winnen. Kropsla is eenjarig en een zelfbestuiver. Houd voor zaadteelt voldoende ruimte tussen twee verschillende slarassen. Drie tot vier weken na de bloei is het zaad rijp. Als de zaadpluizen zijn gevormd, snijdt u de bloemstengel af en laat deze ondersteboven boven een krant of doek drogen tot de zaden oogstbaar zijn. Slazaden blijven zeker 3 jaar kiemkrachtig mits u ze donker, koel en droog bewaart.

De beste grond voor slazaad

Snijsla groeit op alle gronden, tenminste als de grond niet te nat en te koud is. Speciale bemesting is niet nodig. Kropsla stelt hoge eisen op het gebied van de bodem. Om doorschieten te voorkomen, moet alles zo stabiel mogelijk zijn. Dus niet te warm, niet te koud, niet te nat maar dan ook zeker weer niet te droog. Op kleigrond groeit de kropsla wat langzamer, maar krijgt daarbij wel een mooiere krop. Op zandgrond daarentegen is de krop losser en kleiner, maar daar groeit de sla dan weer sneller.

Verzorging van slaplanten

Sla heeft redelijk wat voedingsstoffen nodig, net als alle andere bladgewassen. Het begint al met in de winter onderspitten met compost of stalmest. In het voorjaar zijn koemestkorrels en een klein handje bloedmeel aan te raden. Geef niet teveel bloedmeel (of andere stikstofhoudende meststof), want dan wordt het nitraatgehalte in het blad te hoog, wat weer schadelijk voor de gezondheid is.

Oogsten en bewaren van snijsla

Als u snijsla gaat oogsten, snijdt u de blaadjes af tot net boven de grond. Na het snijden zal de sla terug groeien zodat er nog een keer geoogst kan worden. Eet de snijsla direct op want deze kan niet bewaard worden. Dit geldt ook voor kropsla. Komt het zo uit dat u de sla niet op dezelfde dag gaat eten als dat u deze geoogst heeft? Snijd de sla dan niet af, maar trek deze met kluit en wortels uit de grond, zodat er een krop sla met wortels en aarde overblijft. Zet het in een emmer met water zodat de wortels nog wat kunnen drinken en bewaar de sla vervolgens met vochtige wortels in een krant of papier op een koele plaats voor nog zo’n twee dagen. Leg in koud water voor u de sla gaat bereiden zodat u de sla nog even snel opfrist. Wilt u ook slazaden planten en in uw eigen (moes)tuin laten groeien? Bestel ze eenvoudig in onze webwinkel.